В язовир "Панчарево" от днес плуват 15 000 нови риби бял амур и толстолоб, а идеята е да се спаси част от растителността и да се подобри състоянието на язовира, където децата да продължават да спортуват.

Надяваме се с тази мярка да постигнем успех в опазването на "Панчарево", заяви Валентин Чамбов, заместник-министър на земеделието, по време на съвместната инициатива с кмета на района Николай Гюров.

Средствата, които бяха нужни са в размер на 15-20 000 лева и са осигурени от Югозападно държавно предприятие, посочи Чамбов. Това е един от най-лесните методи за спасяване на язовира, затова първо пробваме с него, а ако не бъде успешен, ще търсим други методи, които са по-скъпи и по-трудоемки, допълни заместник-министърът като уточни, че ако има положителен ефект, инициативата ще бъде повторена догодина.

Възможно е да се забрани любителския риболов за една година, но това е решение, което Министерството на земеделието трябва да вземе, заяви инж. Чамбов. Тъй като язовир "Панчарево" е любимо място за риболов на столичани, забраната ще се обсъди с Министерството на околната среда и водите, както и с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Доброволци чистят езерото в Панчарево, включва се олимпийската шампионка Светла Оцетова

Доброволци чистят езерото в Панчарево, включва се олимпийската шампионка Светла Оцетова

Кметът на района поставя началото...