Управление на водите, оптимизиране на питейно-битовото снабдяване и устойчиво управление на отпадните води -това обсъдиха експерти и участници във второто издание на конкурса "Екообщина".

По Оперативна програма "Околна среда" за водния сектор са предвидени близо 2.2 млрд. лева, обяви зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова. За миналия програмен период са изградени 50 пречиствателни станции, както и 2 500 км ВиК мрежа.
По думите й тази инфраструктура обслужва над 70 общини и над 2,5 млн. жители на страната. По думите на Николова доброто състояние на водите е цел, която се постига с прилагане на мерките от плановете за управление на водите от речните басейни.

Започва вторият конкурс "Екообщина"

Започва вторият конкурс "Екообщина"

Насърчават устойчивото развитие на българските общини

Заместник-министърът изтъкна доброто партньорство с Франция и ролята на френската експертиза в разработването на първите планове за управление на речните басейни. Тя похвали инициативата "Екообщина" като добра платформа, която успява да промотира устойчивите и добри практики.

Лауреатите в конкурса "Екообщина" ще получат четиридневно пътуване до Франция, финансирано по ОП "Околна среда" с цел запознаване с добри практики и натрупване на опит.

Маркюс Агбекодо представи опитът на Франция. Ключово в неговото изказване бе ролята на т. нар. "воден парламент", функциониращ като класически парламент, който си определя приоритети. В този парламент участват всички заинтересовани представители на общината, на индустриалците.
Управителния съвет на "водния парламент" се събира всяка седмица. Дискусионният форум взима решенията и всичко, което прави Агенцията по водите, е предварително утвърдено от "водния парламент" на местно равнище.

Успоредно с него функционира младежки "воден парламент", който също подава предложения. В него участват ученици и гимназисти. По този начин се повишава осведомеността на младите хора по проблемите на водния сектор.

Представители на двата "водни парламента" ще участват в Световния форум на водата в Бразилия. Лекторът отчете, че на европейското ниво в управлението на водите - ЕК определя рамковата директива за водата. Според нея през 2015 г. всички европейски страни следвало да достигнат до едно добро екологично състояние на водните източници, тъй като е установено, че едва 10% от водните източници в Европа са в добро състояние.

12 общини бяха отличени в конкурса "Екообщина"

12 общини бяха отличени в конкурса "Екообщина"

Посолството на Франция у нас...

Агбекодо заяви, че сега срокът, който си поставяме е 2025 г. като идеята е да се намираме в една динамика на напредъка - "Водата е един важен ресурс, който става все по-рядък", отбеляза той. За да финансира мерките по управлението и пречистването на водите 20% от сметките за вода, които плащат абонатите се връщат в агенциите по водите като такси.

Така шестте агенции по управление на водите разполагат с 2,3 млрд. евро годишно. "Така, че общините ни връщат част от парите от сметки, за да се финансират дейностите на национално ниво", обясни лекторът.

"Водният парламент"заседава два или три пъти годишно. Местният воден парламент, а не правителството решава какви ще са таксите, които ще се събират за различните дейности, свързани с управлението на водите. Така ролята на правителството е да фиксира максималните стойности на таксите, но местния парламент решава, какви да са.

Светла Иванова, държавен експерт в МОСВ, ОП "Околна среда", представи приоритетите по оперативната програма.

Конкурсът се организира за втора поредна година от Френското посолство у нас. Н. Пр. Ерик Льобедел откри семинара и припомни целта на инициативата - да отличи малки и големи български общини, които имат добри практики в управлението на водните ресурси.

Инициативата се провежда под патронажа на президента Румен Радев, а партньори на инициативата са Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.