Общинските съветници от "Демократична България" в Пловдив внесоха в общината документ, в който се настоява незабавно да бъде поискано спиране на вписването в Търговския регистър на увеличаването на капитала на "Пълдин Туринвест" чрез апорта на варненските акции, с което Георги Гергов стана мажоритарен собственик на Пловдивския панаир.

Община Варна си иска парите за акциите в Пловдивския панаир

Община Варна си иска парите за акциите в Пловдивския панаир

Към момента няма законово право да се оттегли направения апорт

Искането е адресирано до кмета на града Здравко Димитров, стопанската и правната дирекция на община Пловдив, след като Гергов заявил за вписване пред Търговския регистър увеличение на капитала на дружеството с акциите на община Варна от "Международен панаир Пловдив".

Общинските съветници от ДБ настояват за защита на обществения интерес, като приемат, че той бил накърнен с решенията от извънредното общо събрание на акционерите в "Пълдин Туринвест" от 9 януари.

Съветници искат община Варна да стане акционер в "Пълдин туринвест" на Гергов

Съветници искат община Варна да стане акционер в "Пълдин туринвест" на Гергов

Решение на ВАС отваря възможност да се преразгледа цялостно решението

"Община Пловдив е акционер в дружеството и е от изключителна важност да изпълните добросъвестно задълженията си по отношение оспорване увеличаването на капитала на "Пълдин Туринвест". Това означава не само да поискате отмяна на решенията на Общото събрание на акционерите, взети на 9 януари, но и незабавно да поискате съдът да постанови спиране на вписването на увеличението, заявено пред Търговския регистър от Георги Гергов. Пропуск своевременно да поискате спиране на вписването не би могъл да се тълкува по друг начин освен умишлено, предвид факта, че само преди месец и половина при същите обстоятелства съвсем основателно поискахте от съда спиране вписване на увеличението на капитала в дружеството и съдът удовлетвори искането", подчертават Веселина Александрова, Веселка Христамян, Владимир Славенски и Добромира Костова.

ПП и ДБ викат Бойко Борисов да отговаря в комисия за Пловдивския панаир

ПП и ДБ викат Бойко Борисов да отговаря в комисия за Пловдивския панаир

Двете партии се опасяват, че придобиването на панаира от Георги Гергов засилва руското влияние у нас

По думите им, ако не се поиска спиране на охранителното производство до произнасянето на съда по взетите от акционерите решения, се рискува вписването да бъде направено и намалението на дела на община Пловдив в капитала на дружеството да стане факт. Според пловдивските общински съветници от ДБ срокът, в който кметът на Пловдив трябва да действа, е не повече от ден.