Данните на здравните власти показват плавно покачване на карантинираните ученици, като причината е положителен тест или контактни лица, затова се налага учениците от 5 до 12 клас да преминат отново на дистанционно обучение. Това обясни Ваня Кастрева, началник на РУО- София пред БНТ.

Когато децата от 1 до 4 клас са се върнали в клас от данните, отразявани през платформата, се е видяло, че случаите са започнали да скачат.

"Бяха под 400 деца положителни в началото, от февруари и началото на март - драстично се повишиха. В края на февруари броят им е 1400, а от 1 март започна много рязко покачване - около 100 на ден. Само вчера - над 3000 деца и ученици са карантинирани или са били с положителен тест", посочи Ваня Кастрева. От думите й обаче стана ясно, че много малък процент от тях са положителни - 9 деца на 10 000, а повечето са само контактни, при учителите също е значително малък броят - 150 на 17 000.

Фандъкова предлага учениците от 5 до 12 клас в София да учат онлайн за 2 седмици

Фандъкова предлага учениците от 5 до 12 клас в София да учат онлайн за 2 седмици

Тя настоява и за намаляване на работното време на заведенията до 22 часа

"Стратегията на МОН е всички контактни да се изолират, учителите - идентично успоредно", подчерта тя и анализира, че образователната система е най-дисциплинираната система и спазвайки правилата, съобразявайки се със законовите изисквания, средата е защитена.

35% са ваксинираните учители.

Относно решението да се премине на дистанционно обучение за две седмици от 5 до 12 клас, Кастрева обясни, че това е по решение на Общинския щаб, а директорът прекратява обучението присъствено и няма как системата да не се съобрази с разпоредбата на Министерство на здравеопазването.

Стаматов: Дистанционното обучение притеснява всички

Стаматов: Дистанционното обучение притеснява всички

Тази форма на обучение продължава дълго и учениците в приемат като ваканция

"Никой не е приел решението с въодушевление, за всички работещи е повече от категорично, че не може да има алтернатива на присъственото обучение. Провеждайки обучение в електронна среда, всеки учител разчита на изключителна подкрепа на семейството. А системата е само изпълнител на едно решение, на базата на данните на здравните власти и експертизата, тъй като факторите за заразяване на учениците са извън училище", обясни подробно Ваня Кастрева. Така стана ясно, че учениците въпреки забраната да посещават молове без родители, измисляли варианти и влизали с непознати лица в търговските обекти.

"Идеята на ограничителната мярка е децата да бъдат в изолирана среда", добави още специалистът и отправи призив към родителите - следващите две седмици децата да си останат вкъщи. Тя препоръча и на работодателите да оставят при възможност родителите също да работят дистанционно.

Учители пишат на Борисов да спре присъственото обучение

Учители пишат на Борисов да спре присъственото обучение

Притеснени са от увеличението на заразените с COVID-19

Относно учебния материал - Ваня Кастрева каза, че няма да има промени, а относно периода на дистанционно обучение - сега две седмици, а през ваканцията заради изолацията на учениците се надява заразата да утихне, за да може "нещата да са различни" по време на изпитите през май и юни.

Кастрева даде пример с училище в Лозен, където няма нито едно болно дете и учител, но те също се съобразяват.