Столичният кмет Йорданка Фандъкова предлага всички ученици от 5 до 12 клас в София да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици (от 15 до 26 март, включително).

Това предложение градоначалникът ще направи на заседание на софийски щаб за овладяване на разпространението на COVID-19 написа тя във "фейсбук".

Фандъкова предлага още намаляване на работното време на всички заведения за хранене и развлечения, включително на ресторантите в хотелите и игралните зали, до 22 ч за периода от 12 до 26 март.

Предлагам въвеждането на мерките заради рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община. Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите, подчерта кметът.

Вълчев отложи решението за връщането на големите ученици в клас

Вълчев отложи решението за връщането на големите ученици в клас

Малките матури остават

Тя отбеляза, че над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191.

Фандъкова уточни, че със заповед на здравния министър болниците в София разкриват допълнителни места за болни с коронавирус.

Във връзка с децата в яслите и детските градини, тя посочи, че всички родители могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на софийския щаб.

Окончателното решение на щаба се очаква да бъде взето днес следобед.

Има опасност учениците да се върнат вкъщи, предупреди Вълчев

Има опасност учениците да се върнат вкъщи, предупреди Вълчев

Дори малките ученици можело отново да преминат на онлайн обучение