37 сигнала за незаконно запалени стърнища са подадени през почивните дни. Те са били проверени от дежурните екипи на Земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от МВР.

Между 21-23 септември са подадени общо 37 сигнала за горящи земеделски площи. Пожарите са горели на територията на областите: Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково. Общата засегната площ е над 4500 дка.

Най-големи са щетите в областите Плевен и Русе. В област Плевен пламъците са обхванали около 2400 дка, а в Русенска област - 1500 дка.

Проверяващите установили основно изгаряния на стърнища от пшеница, площи с царевица, пасища и сухи треви. Местоположението е локализирано с GPS и са извършени измервания на засегнатите площи. Предстои да се установи дали площите са декларирани за субсидии и съответно по кои схеми и мерки.

От Държавен фонд "Земеделие" напомнят, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. Според Закона за опазване на земеделските земи глобата за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно става от 2000 до 12 000 лв.

Изгарянето на стърнища е нарушение на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние. Това е част от изискванията за кръстосано съответствие.

Спазването на изискванията за кръстосано съответствие е задължително условие, за да могат земеделските стопани да получат пълния размер на директните си плащания. Съгласно изискванията на европейското законодателство санкцията при неизпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично може да се достигне до цялостно изключване от една или няколко схеми за подпомагане в продължение на една или повече календарни години.