В момента са запълнени 38 процента от капацитета на центровете за настаняване, контролирани от Държавната агенция за бежанците.

Местят украинските бежанци от Елхово
Обновена

Местят украинските бежанци от Елхово

Те ще бъдат извозени към Боровец и Пампорово

Общо в тях са настанени общо 1575 души, като повечето от тях са сирийци, съобщи БНР.

Парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност проведе днес изнесено заседание в харманлийския приемателен център. В центъра са настанени 748 лиза при капацитет 1676. От тях 518 са мъжете, 98 - жените, а 113 - децата. Бежанците са предимно от Сирия.

В тези центрове не могат да бъдат настанявани украински бежанци, тъй като те са само за чужденци, чиято процедура по получаване на закрила не е приключила.

Бежанците са споделили пред  депутатите, че се бави процедурата за получаване на статут. Също така битовите условия не са на ниво.

"Оплакванията, които ги имат, са за срока за получаване на статут. Храноденът е 5 лева на ден, а менюто, което видяхме за тази вечер, е супа леща и вафли".

Някои по-евтини хотели в Слънчев бряг удължават престоя на украинците

Някои по-евтини хотели в Слънчев бряг удължават престоя на украинците

Срещу държавна помощ от 10 или 15 лв. на човек

Това заяви председателят на комисията Десислава Атанасова.

Проблем е и че служителите в центровете получават ниски възнаграждения.

"На практика нужно е в актуализацията на бюджета да се предвидят средства за служителите", настоя тя.

Припомняме, че през последните дни се стигна до хаос при преместването на украинските бежанци, повечето от които се намираха в хотели по морето до 31 май, но трябваше да напуснат. 

Според председателя на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева, все повече украински бежанци напускат страната ни.

Над 500 хотела в момента са заявили участие в програмата за настаняване на украински бежанци.

Министърът на туризма, коментира темата, свързана с бежанците, като поясни, че средствата, с които се компенсират хотелиерите, настанали украинци са, по европейски програми, българските данъкоплатци няма да бъдат засегнати от тези плащания.

В центъра за временно настаняване в Елхово са останали около 250 украински бежанци от доведените там около 600 души.

Днес всички те ще бъдат прехвърлени в държавните бази в различни части на страната. В Елхово вчера имаше напрежение и се наложи Марияна Тошева да пристигне на място.