Кметът на София Васил Терзиев посети Столичното предприятие за третиране на отпадъците (СПТО), за да провери работата на инсталациите за механично-биологично третиране на отпадъците. Той се запозна и със състоянието на предприятието. Инсталацията се намира локация в местност Садината, преди село Яна.

Терзиев обясни, че една от най-съществените отговорности на Столична община са дейностите по чистотата. Съвременният начин на управление на отпадъците е да се гледа като ресурс, а не с нещо, с което се чудим как да се справи. Това нещо не се случва и този модерен завод за преработка на отпадъци и третиране не работи както трябва - има проблеми в цялата верига на завода, изтъкна Васил Терзиев.

Той добави, че лошото състояние на завода за отпадъци е заради безстопанственост и заради лоши сключени договори. Липсата на резервни част и материали също са причини за лошото състояние на завода. Машините в завода пък били използвани и като "донори" за резервни части.

Терзиев изтъкна, че е освободен досегашният директор на Столично предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) и Николай Савов е назначен за временен директор, който трябва да работи за план за оздравяването на завода. Възложен е и одит на предприятието, за да се види в дълбочина какво е истинското му състояние, за да се започне неговото оздравяване.

Николай Савов, временен директор СПТО, посочи, че голяма част от камионите влизат на депо, отпадъкът не минава през инсталацията и е депониран в завода. Видеонаблюдението също е проблем - работи само на моменти и в определени ситуации, като през нощта изобщо не функционира. Почти всички сепаратори в завода не могат да работят, защото не се поддържат. Има и много прах по машините в завода за отпадъци, както и лоша работа на вентилаторите - така RDF отпадъците не може да бъде изсушен.

Савов посочи, че трябва да се подобри качеството на RDF отпадъците. Той обеща да възстанови завода в неговото проектно състояние - за целта ще са необходими 40 млн. лв.

Назначиха нов шеф на завода за преработка на боклук в София

Назначиха нов шеф на завода за преработка на боклук в София

Николай Савов има дългогодишен опит в областта на управлението на отпадъците