41 души са били задържани на вход на държавната граница на България за едно денонощие - от 6 часа на 4 юни до 6 часа днес - 5 юни, съобщиха от пресцентъра на МВР.

29 от тях са задържани на българо-турска зелена граница и 12 - на българо-гръцка зелена граница.

С цел противодействие на незаконната миграция, дирекция „Миграция" е съсредоточила усилията си към ефективно изпълнение на процедурите по връщането. Вследствие на предприетите мерки по оптимизиране на връщането дирекцията отчита увеличение на броя на изведените в изпълнение на принудителни административни мерки чужденци.

Командированите служители с цел усилване охраната на държавната граница продължават да подпомагат охраната, да съпровождат задържани лица, да обработват документите и полицейската регистрация.

На кратък номер 1466 на трите мобилни оператора с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището предоставя експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила.