490 машини са обработвали републиканските пътища през нощта, съобщиха от АПИ. Обработката на настилките продължава, заради ниските температури особено по усойните места и съоръженията, където има предпоставки за хлъзгавост и заледяване.

Остава само забраната за преминаване на камиони над 12 т през най-високия старопланински проход - "Троянски". По автомагистралите и всички останали републикански пътища се пътува без ограничения.

От АПИ призовават шофьорите да тръгват на път с гуми, подходящи за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.