Гражданите, обединени от инициативата за запазване на гранитните павета в София, алармираха за "абсурдни" доводи на Столична Община при организирането на ремонтните дейности на булевард "Прага".

В отворено писмо от инициативата посочват, че са получили отговор от Министерството на културата и прокуратурата на подадения от тях сигнал за започналото премахване на паветата на булевард "Прага".

Граждани скочиха и за паветата на булевард "Прага"

Граждани скочиха и за паветата на булевард "Прага"

Надяват се Фандъкова да се е объркала

В отговора от инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата са обяснили, че ремонтът е съгласуван от Министерството със становище от 3 юли. В становището било изрично поставено изискването: "Да не се подменя съществуващата паважна настилка на бул. Прага." Отговорът на ведомството завършвал със заключението, че "след полагането на тръбопроводите, паважната настилка следва да бъде възстановена". 

Снимка 307911

Източник: Инициатива за запазване на гранитните павета в София

Отговорът на Софийска градска прокуратура също потвърждавал решението на Министерство на културата - "След полагането на тръбопроводите, паважната настилка следва да бъде възстановена съгласно изискването на решението на Министерство на културата".

Според инициативата обаче е любопитен факта, че реконструкцията на булеварда е започнала на 2 юли, а становището на Министерството на културата е било предоставено на следващия ден - 3 юли.

В снимков материал от инициативата показват, че към 2 юли част от паветата на булеварда вече са били премахнати. Според гражданите не е ясно с какви документи е стартирала реконструкцията, при положение, че съгласуваното становище е било получено ден след започването на ремонта. Не било ясно и кой носи отговорност за тези действия.

Снимка 307912

Източник: Инициатива за запазване на гранитните павета в София

Найлон вместо хидроизолация по новото трамвайно трасе на "Донкуков"

Найлон вместо хидроизолация по новото трамвайно трасе на "Донкуков"

Ремонтът на "Дондуков" - със строителни методи, характерни за миналия век

По думите на Росина Станиславова от сдружение Бели Брези, организация подкрепяща инициативата за опазване на гранитните настилки, намеренията на Столична община били различни. Според Станославова кметът на София Йорданка Фандъкова няколко пъти е заявила, че Столична община настоява за асфалтиране, въпреки решенията на Министерството на културата и прокуратурата.

"За нас е изключително странен подходът - как кметът застана на позицията за запазване на паважа на булевард "Дондуков", а реши същият този паваж да се премахва от бул. Прага с абсурдни доводи", допълва Станиславова.

Станиславова посочва и че от инициативата са поискали цялата улица да бъде павирана с кубични павета размер 8-10, каквито са били между ул. Пенчо Славейков и ул. Доспат. Според защитниците на паважа големите павета, с размер 12 - 20, трябвало да бъдат запазени за площадни пространства.

Снимка 307913

Източник: Инициатива за запазване на гранитните павета в София

Циганите да стават павьори, предлага гражданска група

Циганите да стават павьори, предлага гражданска група

Официалното предложение е изпратено до Валери Симеонов

От инициативата припомнят и че гражданите са поставили пред вицепремиера Валери Симеонов и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков предложения за създаване на програми за обучение на павьори. Предложението беше в отговор на твърденията, че няма работници, които да могат да положат паважа качествено.

Стана ясно и че живущи в района на бул. "Прага" столичани също са внесли подписка до културното министерство с искане за запазване на паветата.