Акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" стартира в Международния ден за закрила на детето - 1 юни. Инициаторът -  „Пътна полиция", призовава в знак на съпричастност шофьорите да се движат през целия ден с включени фарове на къси светлини.

В рамките на две седмици служителите на пътна и охранителна полиция ще извършват засилен превантивен контрол и ще разясняват на децата и юношите опасностите на пътя опасности при неправилно и внезапно пресичане на пътното платно, при управление на велосипеди, мотоциклети и мотопеди, както и при пътуване без използване на обезопасителни колани и системи за превоз на деца.

По време на акцията „Пътна полиция" ще оказва съдействие на училищните ръководства и неправителствени организации при провеждане на превантивни инициативи по безопасност на движението на децата и юношите, включително при обучението им по правилата на движение.

От МВР препоръчват на водачите, когато забележат деца на и край пътното платно, да намалят скоростта и да поддържат по-ниска скорост в населените места, по оживени улици с търговски обекти и интензивно пешеходно движение, в районите на спирките на обществения транспорт, пешеходните пътеки, покрай паркове, градинки и детски площадки.

Родителите пък трябва да разговарят с детето си за опасностите на пътя. Желателно е деца до 7-годишна възраст да не излизат да играят и да се разхождат без по-възрастен придружител.

Пътните полицаи приканват децата да избират места за игра, които са по-далеч от оживени улици с интензивно движение, както и да бъдат особено внимателни и да се оглеждат, когато пресичат. Освен това не е препоръчително децата да се возят на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от неправоспособни приятели, тъй като рисковете от катастрофа е голям.