Отпадъците под моста са в обхвата на АПИ. Тези, които са отстрани на съоръжението, са извън задължението на агенцията. Това стана ясно от коментара пред Нова телевизия на Георги Терзийски от Пътната агенция по повод нерегламентираното сметище на АМ "Струма", довело до пожар.

Община Дупница е сезирала веднъж АПИ през 2018 г. В обхвата на съоръжението тогава не е имало отпадъци. Тази година агенцията е сезирана от община Перник и до 2 септември отпадъците трябва да се изчистят.

Терзийски обясни, че АПИ прави всичко възможно да изчисти отпадъците. Обхватът на агенцията включва мястото под моста и още два метра и половина встрани.

АПИ проверява разчистването под моста на АМ "Струма"

АПИ проверява разчистването под моста на АМ "Струма"

От 14.00 часа днес до 20.00 часа утре се въвежда реорганизация на движението

АПИ пита РИОСВ и община Дупница къде да депонира събраните отпадъци. Имаме адекватни действия, категоричен бе Терзийски. Очаква се през октомври магистралата да бъде пусната в движение. До края на деня може да бъде пуснато движението само в посока София. Досегашните проби на съоръжението били обнадеждаващи.

Припомняме, Пътната агенция внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница срещу собственика на пламналия цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожара.

Заради инцидента от АПИ започнаха проверки на всички пътни съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях.

Вчера стана ясно, че Фирмата, заради която пламна магистрала "Струма" край Дупница, е в процедура по отнемане на лиценза.

Фирмата, подпалила АМ "Струма", може да остане без лиценз

Фирмата, подпалила АМ "Струма", може да остане без лиценз

"Феникс - Дупница" изобщо не е имала разрешително за съхранение на отпадъци