Археолози ще наблюдават строителството на Софийския околовръстен път в участъка от п. в. "Цариградско шосе" до п. в. "Младост" /км 35+260 до км 41+340/.

Агенция "Пътна инфраструктура" откри тръжна процедура за избор на изпълнител, като срокът за подаването на оферти е до 19 септември. Стойността на обществената поръчка е 10 000 лв. без ДДС.

Процедурата е обусловена от Закона за културното наследство, като археологическото наблюдение се извършва по време на строителните дейности, за да не се допусне да бъдат унищожени или застрашени неизвестни археологически обекти.

6-километровата отсечка ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

При пресичането на Софийския околовръстен път ще се изградят 4 пътни възела - п. в. "Стар Лозенски път", п. в. Патриарх Герман", п. в. "Самоковско шосе", п. в. "Младост". Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др.

Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за близо 119 млн. лв. без ДДС. Изпълнител е "ГБС - Инфраструктурно строителство" АД.

Археолози копаят за древния Благоевград
Обновена

Археолози копаят за древния Благоевград

Комплексът обаче бил нетраен. Ще го залеят с асфалт