Архитекти искат да се спре обществената поръчка за столичния площад "Св. Неделя".

За това се настоява в отворено писмо на Камарата на архитектите в България до кмета на София Йорданка Фандъкова и главия архитект Здравко Здравков

Архитектите искат прекратяване на обществената поръчка за концепция за пл. "Света Неделя" и да се направи международен конкурс с широк достъп на български и чуждестранни архитекти.

Основна критика е към обществената поръчка е че тя не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти.

От Камарата заявяват и че условията на ограничения конкурс лишават от участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой икономически силни фирми.

Първоначално критериите са били общ оборот от 1,5 млн. лв. и оборот от 750 хил. лв. по подобни проекти за последните 3 г., както и 15-членен екип. Камарата оспори тези и още няколко условия в конкурса. Финансовите изисквания бяха намалени наполовина, а екипът беше редуциран до 5 души. Изискването екипът да е проектирал подобно градско пространство с площ 25 000 кв. м също беше намалено - на 15 000 кв. м, но и в този размер то все така рязко стеснява кръга на участниците и избора на идеи.

Сбърканата концепция за конкурса обаче не беше променена.

Според КАБ условията не са пряко свързани с качеството на проектите, а напротив - убиват конкуренцията на добри идеи, насърчават монополите и дискриминират проектантите.

Припомняме, бурна реакция предизвика у гражданите на София проектът за пространството около църквата "Свети Седмочисленици", който се ремонтира заедно със знаковата улица "Граф Игнатиев"
Реакцията на модернистичните плочки около църквата беше предшествана от недоволство за качеството, по което се изпълнява ремонтът на улицата. 

Управляващите защитиха проекта с аргумент, че крайният резултат още не може да се види. 

Премахват плочките от площада пред "Св. Седмочисленици"?

Премахват плочките от площада пред "Св. Седмочисленици"?

Столичната община без ясен коментар

Колегията подчертава, че е в интерес на цялото общество концепцията за бъдещия вид на площад "Света Неделя" да бъде избрана по най-добрия професионален начин със съвременна, прозрачна и ясно регламентирана процедура.