Пистолет "Арсенал компакт" е най-новото производство на казанлъшката оръжейница "Арсенал" АД. Оръжието бе показано пред журналисти в навечерието на 129-та годишнина от създаването на българската отбранителна промишленост, чийто най-ярък представител е военната фабрика в Казанлък, съобщи радио „Дарик".

"Арсенал-Компакт" е пистолет с комбиниран калибър 9 по 18 и 9 по 19. Има 103 мм полигонална цев, което го прави универсално оръжие. Пригоден е и за жени, тежи 720 грама, дълъг е 180 мм, като началната скорост на куршума е 340 м в секунда.

Оръжието е с 16 заряда, от които 15 в пълнителя и 1 в цевта. 6 хиляди изстрела е издържало като изпит до момента новото оръжие, при това безотказно, категорични са от управата на "Арсенал". Към пистолета "Арсенал-компакт" има огромен интерес. С него вече са въоръжени българските спецчасти.

Амбицията на ръководството на оръжейницата е съвсем скоро новият пистолет да навлезе в серийно производство. В момента управата на военния завод инвестира крупни суми в усвояването му и налагането в серийно производство. Цената на пистолета от 320 долара го прави и конкурентен на този вид пазар