Инвентаризация на животните в стопанствата в цялата страна започна Българската агенция по безопасност на храните заедно с практикуващите ветеринарни лекари. Това стана ясно на среща на заместник-министъра на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов със земеделски производители в Благоевград.

Целта на проверките е да се установи дали има и колко са виртуалните животни във връзка с приема по директните плащания за Кампания 2019 г.

Иванов бе категоричен, че системата трябва да се изчисти от подобни практики.

20% от бюджета на ЕС отива за отглеждане на животни

20% от бюджета на ЕС отива за отглеждане на животни

Те са изчислили, че 125 милиона хектара (308 милиона акра) земя в Европа се използва за паша

Той увери, че проверките ще продължат, защото трябва да има яснота и по-добър контрол. Във фермите ще се гледат и паспортите, ветеринарномедицинските свидетелства на животни, както и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ - ВетИС.

Трябва да има справедливо и ефективно разпределение на средствата, които се дават на животновъдите, заяви зам.-министърът.

По негови думи една от основните цели на Министерството на земеделието, храните и горите е Общата селскостопанска политика след 2020 г. по отношение на директните плащания да не претърпи съществени промени. Той посочи, че основният фокус ще бъде върху малките и средни земеделски стопанства.