Може да се предполага, че е имало нерегламентирани действия в река Вит, но понеже не са хванати в момента на проверката, няма как да се наложат наказания. Това съобщиха за bTV от Басейнова дирекция "Дунавски район".

Припомняме, вчера се появи информация, че багери копаят коритото на река Вит, за да вземат речна баластра за строежа на АМ "Хемус", което може да доведе до екологична катастрофа. След подадения сигнал от РИОСВ и Басейнова дирекция разпоредиха разчистването на реката да бъде прекратено.

По-рано днес пък премиерът Бойко Борисов инспектира строежа на АМ "Хемус" и се закани на строителите, че ще има санкции, ако "пак го скарат с еколозите".

Багери копаят река Вит за материал за АМ "Хемус"

Багери копаят река Вит за материал за АМ "Хемус"

Риболовци се боят от екокатастрофа

От Басейнова дирекция "Дунавски район" посочват, че зоната, в която се извършват почистващите дейности, е защитена. Те обясниха, че в момента коритото на реката не може да се определи точно, тъй като има маловодие. Нанесените щети щели да се изяснят след мониторинг на РИОСВ.

От Областната администрация в Ловеч са изискали документи на фирмата, която е извършвала дейности в коритото на реката с тежки машини.

Жителите на село Ъглен се опасяват, че може да се стигне до наводнения, понеже речната тераса е компрометирана. Те настояват дори действително да става дума за почистване на коритото, да бъде проверено къде е стоварен инертният материал, за да се избегнат спекулациите, че той ще бъде вложен в строежа на новата отсечка на АМ "Хемус".

Местните са категорични, че не е редно да има изсичане на дървета в защитена зона, каквато е поречието на река Вит. Те са готови на протест заради опасността от екокатастрофа.

Да спре разчистването на река Вит, поискаха от РИОСВ и Басейнова дирекция

Да спре разчистването на река Вит, поискаха от РИОСВ и Басейнова дирекция

Искат разрешително по Закона за водите