Нуждаещите се във варненския квартал „Аспарухово" са повече от 400 души, като над 100 от тях са крайно нуждаещи се, заяви председателят на Областния съвет на БЧК - Варна Илия Раев по време на сформирането на Областен обществен съвет на Български Червен кръст (БЧК) за подпомагане на пострадалите от наводнението в квартал „Аспарухово", съобщи „Фокус".

Раев допълни, че председател на Съвета ще бъда Юлиян Страшимиров, който е зам.-председател на БЧК - Варна.

Правилата за дейността на Обществения съвет гарантират ефективното и открито разпределение на събраните средства по време на обявената кампания на БЧК. Беше предложено членове на съвета да не се занимават с каквато и да е политическа дейност, а ако това стане тяхното членство да бъде замразено.

„Дейността на съвета ще бъде огласявана по подходящ начин и с това отново се цели прозрачност", уточни Страшимиров. Ще бъдат създавани експертни и работни групи, които да подпомогнат дейността на Съвета, информира още той.

На открития телефон на БЧК до този момент са събрани над 1 млн. лв. 40 % от тези средства са за Варна, 50 % за град Добрич и 10 % за Велико Търново, съобразно нуждите на пострадалите от наводненията градове.

На Варна ще се паднат около 400 000 лв., които трябва да се разпределят сред пострадалите от наводнението.