София остава без нощен градски транспорт до 1 октомври 2021 г., съобщава БНТ.

Днес Столичният общински съвет реши да удължи този период с още три месеца, след като първоначално беше съобщено, че нощен транспорт няма да има до 1 юли.

Основните аргументи за това са удължената епидемична обстановка до края на август и по-малкият брой пътници през лятото.

От СОС поясняват, че с пускането в експлоатация на нощните автобусни линии ще се генерира голямо разходно перо поради ниската натовареност и заради още действащите противоепидемични мерки, а това ще натовари допълнително влошеното финансово състояние на столичния градски транспорт заради пандемията.

София остава без нощен транспорт до 1 юли

София остава без нощен транспорт до 1 юли

Четирите линии не се движат от близо година

На днешното заседание на местния парламент беше решено и че комитет за наблюдение ще анализира предоставените на ЦГМ данни от мониторинга на внедрената автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в столичния градски транспорт. Новата тикет система започна да работи през май, а очакваните резултати от въвеждането й следва да бъдат обект на проучване от страна на Столичния общински съвет и Столичната община.

Новосформираният комитет за наблюдение ще разгледа предложенията за промени в тарифната политика (за време или за разстояние да се заплаща пътуване в обществения транспорт) и ще приеме общи стратегически насоки, които да доведат до оптимизиране на разходите и повишаване на интереса към обществения транспорт, устойчиво развитие на градския транспорт и баланс между качество на услугата и цена.