При ремонта на площад "Св. Неделя" в София няма да се секат дървета. Нещо повече, очакваме площадът да бъде много светъл, много зелен и да се запази богатото културно наследство на града. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова след срещата с избраното проектантско бюро с ръководител Масимилиано Фуксас.

По нейни думи София заслужава на едно от най-знаковите места да работи един от най-добрите световни архитекти и да може проектът да се реализира още следващата година.

По повод проведените разговори с представители на Българската православна църква, които са изразили недоволство, че заради ремонта на емблематичния площад в центъра ще бъде затворен достъпа за коли до църквата "Св. Неделя", Фандъкова бе категорична, че площадът остава само за пешеходци - достъпът за автомобили ще бъде затворен, но площадът ще бъде така направен, че да може ритуални коли и тази на Патриарха да стигат до входа на сградата.

Италианци ще правят пл. "Света Неделя" със стъклени фунии за зареждане на телефони

Италианци ще правят пл. "Света Неделя" със стъклени фунии за зареждане на телефони

Италианското дизайнерско студио "Фуксас" спечели конкурса

Надявам се гражданите да подкрепят превръщането на площада в пешеходна зона, заяви тя и напомни, че преди той е представлявал просто един огромен паркинг.

По нейни думи предстои да бъде изготвен идеен проект, който да се представи за обществено обсъждане през април. Тя очаква, че същинското строителство ще започне през пролетта на 2021 г. и ще приключи за година и половина.

От своя страна самият архитект Фуксас посочи, че от два дни е в София, за да изслуша препоръките на общината за изграждането на площада.

София е дама, и аз дойдох да й ушия прекрасна дреха, изтъкна той и увери, че неговата политика при проектирането на големи ремонти и реконструкции на градски части е никога да не се отсичат дървета.

По време на разговорите с проектантското бюро в Столичната община присъства и главният архитект арх. Здравко Здравков. Той обясни, че обсъждането на проекта е започнало от ранна фаза. Били са изчистени предварителните бележки и препоръки и в момента се уточняват материалите.

Здравков иска при ремонта на пл. „Света Неделя“ да избегне проблемите от Графа

Здравков иска при ремонта на пл. „Света Неделя“ да избегне проблемите от Графа

7 кандидати ще се съревновават за най-добър идеен проект

Здравков заяви, че като личен ангажимент общината поема всеки елемент да бъде предварително изкоментиран и ако има забележки, те да се отстранят в движение, преди да се положат съответните настилки. Той посочи, че ще се направи макет 1:1, който да се види и да се прецени.

На срещата стана ясно и че паралелно се работи по ремонта на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Предстои до края на февруари да бъде представен преработен проект за обществено обсъждане.

Главният архитект обясни, че е поет ангажимент да бъдат запазени настилките и скулптурните групи на Далчев, както и да се въведе единност в проектното решение на тротоарите.

Фандъкова пък изрази желание тази част на София да се запази максимално като една от знаковите исторически части на столицата.

Площадът "Св. Неделя" да стане пешеходно пространство

Площадът "Св. Неделя" да стане пешеходно пространство

Туристите в София щели да надвишат населението на столицата според зам,-кмета