Конкурсът за ремонт на площад "Света Неделя" е изключително важен за града, защото той е липсващото звено в пешеходните пространства на столицата. Това обяви главният архитект Здравко Здравков на пресконференцията, на която бяха представени резултатите от първия етап на журиране на конкурса за емблематичния столичен площад.

Конкурсът има за цел да свърже бул. "Витоша" с останалите части от града с пространството около площад "Независимост", с бъдещата връзка по улица "Сърборна", както и с него да се продължат и подобрят пешеходните връзки.

Конкурсът се провежда в две 2 фази. В първата фаза журито има за цел да намери кандидати, така че да се изберат най-добите седем. Във втората фаза ще се гледат идейните проекти, което трябва да бъде истинското състезание между колективи и опит в подобни пространства. Предстои 10-дневен срок за възражения. Ако няма такива, ще се изпратят документи и покани до номинираните 7 кандидати.

Архитекти срещу условията за ремонт и около "Света Неделя"

Архитекти срещу условията за ремонт и около "Света Неделя"

Условията не са пряко свързани с качеството на проектите, но убиват конкуренцията и насърчават монополите

В състезанието се класират 7 кандидати, като първите четирима ще получат премии, съответно: класиралият се на първо място ще получи 70 000 лв., за второ място - 60 000 лв., за трето 50 000 лв., за четвърто място 40 000 лв. Последните няма да получат награди. "Желанието ни е да има едно истинско състезание между тези седем колектива", поясни арх. Здравков.

Главният архитект се надява, ако няма обжалване, истинското състезание да стартира в началото на август и към края на година, до месец ноември, да се представят проектите. Той обясни, че все още няма представен проект, а е състезание на възможности.

"Все още няма разработени идейни проекти за "Света Неделя", посочи Здравков и допълни, че авторитетът на дружеството трябва да гарантира крайния резултат.

По думите на главния архитект за ремонта на площада трябвало да се направи един архитектурен конкурс, за да се намерят най-добрите кандидати и най-добрите участници, които не само да създадат най-добри идеи, но и да създадат най-добрия детайл. С конкурса трябва да се избегнат и проблемите, които има до този момент града с изпълнението на ремонтите, настоя архитект Здравков.

Площадът "Св. Неделя" да стане пешеходно пространство

Площадът "Св. Неделя" да стане пешеходно пространство

Туристите в София щели да надвишат населението на столицата според зам,-кмета

Здравков обеща, че ще се следи за качественото изпълнение на всички детайли и в най-малки подробности. След като бъде класиран, кандидатът на първо място ще продължи работа в работна фаза и ще има екип, който да следи за всички ремонтни детайли, увери Здравков.

От своя страна председателят на журито Малина Едрева посочи, че опитът, който имат и разполагат е изключително ценен и те се възползвали от това с участниците от българска и чуждестранна страна да се проведат дискусии. Процесът на учене бил един от етапите с изключителното богатство, с което да се търсят добрите решения за града и да достигнат до решения, които да представят най-добрите архитектурни проекти за града, обясни Едрева.

От Камарата на архитектите в България заявиха, че ще следят за стриктното спазване на процедурите и спазване на критериите, за да има един обективен резултат. От Камарата смятат резултатите от конкурса за обективни и отговарящите на вниманието на журито.

Седемте кандидати, които продължават във втората фаза, са:

· Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell

· Студио Паола Вигано

· "Конкурент-90" ЕООД

· Студио Вилмот

· Студио Фуксас

· Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян

· Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе" с участници в обединението: Студио "Морфе" и "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети".

"Спаси София" иска Фандъкова да оправи "мърлявщината" на пл. "Св. Неделя"

"Спаси София" иска Фандъкова да оправи "мърлявщината" на пл. "Св. Неделя"

Изпочупени плочи и разхвърляни боклуци пред църквата възмутиха организацията

В международното жури участваха арх. Борислав Игнатов и доц. Йорданка Кандулкова - представители на Камарата на българските архитекти, арх. Григор Дойчинов - представител на Съюза на архитектите в България, арх. Сергей Кузнецов - главен архитект на Москва, арх. Марлена Хапах - главен архитект на Варшава, арх. Йони Бабоци - директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аарц от Ротердам, арх. Сотирис Цолус от Атина, работещ в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ, представителите на Регионален исторически музей София - д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Мария Маханджиева - юрист от Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. Председател на журито беше г-жа Малина Едрева - председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС.