Бежански център има на 10 км от Бояново, не е приемливо да има център и в Бояново. Това заяви членът на вътрешната комисия в парламента и депутат от БСП Атанас Мерджанов. Той прикани вътрешния министър да отиде на място и да говори с хората, вместо да привиква кмета на населеното място.

"Не е приемливо да има център в Бояново, защото такъв от затворен тип има само на 10 км", заяви Мерджанов по време на протеста в ямболското село Бояново. Хората недоволстват заради решението там да се отвори бежански лагер от затворен тип.

Над 1000 души протестират срещу бежански център в  Бояново

Над 1000 души протестират срещу бежански център в Бояново

В селото живеят 500-700 души, искат да настанят 2000 чужденци

Според депутата, трябва да се обмисли политиката за изграждане на центрове. "Не политизираме въпроса, защото отдавна го поставихме в НС и принудихме министър Бъчварова да признае, че има проблем и той е сериозен", категоричен е той. По думите на Атанас Мерджанов министърът с неговия екип трябва да отиде на място и да говори с населението, вместо да привиква кмета на населеното място.

"Дойдохме на протеста в Бояново, за да изслушаме исканията на хората. Солидарни сме с тях, защото правителството не намери адекватен начин да обясни ситуацията", каза още народният представител.

Според депутата от левицата хората се страхуват за сигурността си, защото няма яснота какъв ще е центъра, как ще се строи, какъв брой бежанци ще бъдат настанени в него и как ще се охранява.

В Телиш и Бояново - два от бъдещите мигрантски центрове
Обновена

„Сниженият мигрантски натиск“ запълнил всичките ни бежански центрове

Сред причините - затегнатият от Сърбия граничен контрол

"Тези въпроси по-скоро нагнетяват напрежение, отколкото да успокояват хората. Тяхното желание е да се строят по-скоро центрове за служителите, които охраняват границата, а не за бежанци", каза още той.

Според депутата правителството не предприе необходимите мерки, които да гарантират спокойствието и сигурността на хората. На протеста присъстваше и бившият външен министър Кристиян Вигенин.