В навечерието на Рождество Христово Боянската църква ще посрещне обновена своите посетители. Храмът се смята за един от най-съвършените и изцяло запазени паметници на източноевропейското средновековно изкуство. Догодина той ще отбележи четиридесетата годишнина от включването си в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Първият етап от заплануваните подобрения във филиала на Националния исторически музей вече завърши. Беше подменено осветлението в трите части на църквата, така че стенописите, датиращи от 1259 г., грейнаха в нова светлина.

Снимка 396194

Източник: НИМ

В средновековната част на храм-паметника бяха изградени специални прозрачни ограничителни стени, които ще предпазват фреските.

Паркът в двора на Боянската църква беше прочистен от строителните отпадъци, останали от предишни реставрационни и консервационни дейности. Бяха разкрити и нови археологически материали, свързани с историята на мястото.

Завеждащият филиал "Боянска църква" на НИМ д-р Калин Кирилов заяви, че новите открития и находките от спасителните археологически проучвания, направени през лятото, дават основание да бъде продължено изследването на терена около Боянската църква.

Проучването на архитектурния паметник ще продължи и през следващия археологически сезон.

Снимка 396193

Източник: НИМ