„Червен" код бе обявен за река Върбица при Златоград заради очакваните интензивни валежи в края на тази седмица. Оперативното звено към Министерството на околната среда и водите вече е активирано. Асен Личев, директор на Дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите, обясни, че от утре валежите ще обхванат цялата страна, съобщава „Хоризонт".

Продължава да се поддържа червеният код за река Върбица при Златоград. Това означава, че се очаква отток на реката над 20 пъти повече от средногодишното водно количество. Информацията е изпратена още вчера в 8 часа на областния управител, на „Басейновата дирекция", обясни Личев.

Според него първото, което трябва да се направи, е да се види има ли язовири по-нагоре от Златоград по поречието на Върбица, които да се изпуснат. Да се види дали проводимостта на речното русло е нарушена и да се оправи, защото по принцип трябва да се държи изправно и да се следи информацията, която се пуска от официалните власти. Трябва да се подготви и системата на "Гражданска защита".