Диви прасета нападат черешовите масиви в Кюстендилско, съобщи БНТ. До момента са засегнали около 30 декара черешови насаждения в селата Слокощица, Граница и Берсин.

Нашествието на диви прасета допълнително обезпокоява местните стопани. Припомняме, заради ниските температури през месец април, черешовата реколта в Кюстендилско беше почти унищожена.

Студът унищожи почти на 100% черешите в Кюстендилско

Студът унищожи почти на 100% черешите в Кюстендилско

Миналата година щетите са били по-малки

Проблемът с дивите прасета се наблюдава за първи път в село Граница. По думите на местните жителите те едва са приключили борбата с различните насекоми и вредители по дръвчетата, а сега трябва да се борят и се нашествието на диви прасета.

Според земеделския производители Олег Иванов прасетата всяка нощ нападат черешовите масиви и унищожават по около 5 броя дръвчета. Неканените посетители нападали всичко, което можели да докачат от черешите.

Кюстендилци купували череши от Македония

Кюстендилци купували череши от Македония

Априлските студове унищожили реколтата почти на 100%

В този период на годината е забранено дивите прасета да бъдат отстрелвани, което прави борбата на земеделците още по-трудна.

Все още не е ясно каква точна е причината за нашествието на дивите прасета. Предполага се, че става въпрос за увеличаване на популацията на глиганите в Осоговската планина, която е в близост до насаждения на стопаните.