Масово изследване за коронавирус започна в Самоков заради инфектиран млад мъж от столицата, който се е заразил по време на сбирка на евангелисти в курортния град, съобщи БНР. На събранието на евангелистите, което е било в края на месец май, са присъствали десетки вярващи.

Младият мъж от София, който е син на един от пасторите в Самоков, е убеден, че се е заразил там. След влошаване на състоянието му той е приет в болница.

Кметът на града Владимир Георгиев веднага е сигнализирал за случая РЗИ-София.

Осем души в Самоков са с COVID-19

Осем души в Самоков са с COVID-19

Петима от тях за изпратени за лечение в "Св. Анна", трима - асимптомни

"Тази информация ни помогна. Веднага направихме организация с РЗИ и днес в Самоков дойдоха служители на здравната инспекция. Направихме и бързи, и PCR тестове от различни семейства и от различни групи, за да може евентуално да се види, ако има някакво огнище, за което ние нямаме данни, но предполагаме. Целта е да можем много по-бързо да го изолираме и да не се стига до повече случаи", обясни Георгиев.

След бързите действия е констатиран още един заразен, който е присъствал на религиозната сбирка.

Две деца са сред заразените с коронавирус в Самоков

Две деца са сред заразените с коронавирус в Самоков

Случаите вече са 12, включително трима медици...

"Това е една жена. Тя е на хемодиализа. Установи, че е положителна за COVID-19 и е била на това събиране", каза още Владимир Георгиев.

"Масовото тестване в Самоков ще продължи и в следващите дни", посочи той. И допълни: "Ще се направи по-широко обследване, на по-широк кръг хора, които са били там".