Две китайски компании имат изключително голям интерес за изграждането на тунела под Шипка. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на пускането на движението по ремонтирания близо 5-километров участък от пътя между Горна Оряховица и Арбанаси, част от трасето, което свързва двата най-големи града в Област Велико Търново.

По думите на министъра представители на двете фирми са посетили площадките на обхода на Габрово, който се изпълнява в момента, и трасето до бъдещия тунел под Шипка. "Северна България ще бъде приоритетно разглеждана за финансиране по линия на бюджетни средства", подчерта министърът.

Параметрите на китайските инвестиции били между няколко стотин милиона евро първоначална инвестиция до милиард и половина евро.

Китайски конгломерат с интерес да строи тунел под връх Шипка

Китайски конгломерат с интерес да строи тунел под връх Шипка

Интересуват се и от строежа на АМ "Русе-Велико Търново"

Министърът заяви и че изграждането на АМ "Русе - Велико Търново" трябва да се разглежда заедно с проекта за тунел под Шипка. Магистралата може да бъде построена с национални средства или по линия на публично-частно партньорство. "Есента на тази година ще бъде решаваща в определянето на това на кой от двата варианта за финансиране ще се спрем", уточни министърът.

Нанков инспектира ремонтирания участък от пътя между Горна Оряховица и Арбанаси преди да бъде пуснато движението по отсечката. Той заяви: "Почти 7000 автомобила е средноденонощният трафик по пътя между Горна Оряховица и Велико Търново през Арбанаси. Нека по него се минава безаварийно, да се шофира разумно, тъй като ставаха голям брой произшествия годишно."

Ремонтирането на участъка стана с 1.8 млн. лв. Това първият цялостен ремонт на пътя от 40 години.

Кабинетът одобри изграждането на скоростен път София-Видин и тунел под Петрохан
Обновена

Кабинетът одобри изграждането на скоростен път София-Видин и тунел под Петрохан

Държавата подготвя за концесия тунела под Петрохан