"Изграждането на инфраструктура не бива да руши ценности, защото има неща, които не могат да бъдат възстановени". Това заяви пред БНР Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците. Тя е един от експертите, участвали в изграждането на "Натура 2000".

По думите й съвременната технология позволява много гъвкав подход при строежа на магистрали.

"Реките са много важен ресурс и тяхното опазване трябва да е стратегическа цел", категорична бе Матеева и уточни, че в случая с река Вит става дума за зона от "Натура 2000".

Еколозите за пореден път искат и оставките на министъра на околната среда и водите Нено Димов, на областния управител на Ловеч Ваня Събчева и на директора на Басейновата дирекция в Плевен Петър Димитров.

По думите ѝ Нено Димов е министърът, който нарушава най-грубо конституционните си отговорности да гарантира опазването на околната среда. 

Искат оставката на Нено Димов и за замърсяване на водите от Босилеград

Искат оставката на Нено Димов и за замърсяване на водите от Босилеград

Възможна е екологична катастрофа не само в Босилеград, но и в Кюстендилска област

"Най-чистото, което следва да се случи след този пореден случай, е този министър да си подаде оставката, да бъде отстранен и да бъде подведен под наказателна отговорност във връзка с изпълняването на задълженията му като министър на околната среда и водите", каза Матеева.

Според нея наказателна отговорност трябва да понесат всички въвлечени в този казус, независимо дали с действие, или с бездействие са довели до този резултат, и да се предприемат бързи действия за възстановяване на местообитанията", каза тя.

Ирина Матеева коментира, че във всяка правова държава изпълнителите на инфраструктурен проект трябва да имат респект към закона и да спазват всички процедури, а институциите - да следят стриктно за спазването на правилата.

"Става много страшно, когато държавата демонстрира грубо неспазване на закона - както националния, така и европейския", коментира Матеева.

"Европейските институции се намесват, когато всички национални нива са изчерпани. Това не означава, че те ще чакат прекалено дълго. Имаме вече две осъдителни присъди, но защо трябва да се стига дотук. Кой ще възстанови природата", запита Матеева.

Повод за нейния коментар е незаконното разрушаване на коритото на река Вит, което от фирмата бе наречено почистване на реката. От Басейнова дирекция на 22 ноември връчиха акт на "Хидрострой" за нерегламентирани дейности в коритото на реката, защото не е имало договор.

На следващия ден - 23 ноември природозащитници протестираха на главния път София -Варна, в района на пътен възел "Боаза" в Ловешко. Според еколозите има незаконно разрушаване на коритото на река Вит, където се изгражда нов участък от АМ "Хемус".