Започна евтаназията на прасетата от промишлената свинеферма край Видин, където беше установен случай на африканска чума, съобщава БНР.

В свинекомплекса в село Новоселци се отглеждат над 3800 животни, което го прави най-големият в областта. Той се намира само на 3 км от видинския квартал "Нов път", където през юли беше открито първото огнище на заболяването в областта.

Нов случай на африканска чума в промишлен свинекомплекс

Нов случай на африканска чума в промишлен свинекомплекс

Засегната е ферма с 4000 животни във Видинско

По информация на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Адриян Данков собственикът на свинефермата сам е подал сигнал за повишена смъртност сред прасетата си. Той обясни, че още през юли е била определена 20-километрова санитарна зона от промишлените свинекомплекси и са били умъртвени домашните свине.

На по-малко от 10 км от заразената свинеферма се намира и друг промишлен обект - този в град Дунавци, където се отглеждат 500 свине. Там ще бъдат засилени мерките за биосигурност.

След установяване на заразата е бил проверен и търговският обект, снабдяван от свинекомплекса в Новоселци, като се извършва проследяване 35 дни назад. Свинското месо е изтеглено за унищожаване.

Нов случай на чума по свинете във Видинско

Нов случай на чума по свинете във Видинско

Положителната проба е установена при отстрелян глиган