Кметът на София Йорданка Фандъкова ще настоява за промяна в условията за получаване на компенсации за неприети деца в детска градина, съобщават от "24 часа".

Тя обясни, че целта е повече семейства да могат да се възползват от тази помощ.

Днес градоначалникът провери строителството на нова детска градина в район "Витоша" и увери, че ще инспектира лично всяка седмица как върви строежа на детски заведения във всички райони на София.

По нейни думи "Витоша" е сред районите с най-голям недостиг на места.

Фандъкова обясни, че новостроящата се детска градина ще заработи най-късно от 1 май 2022 г. Очакванията са следващата година да има 7 нови групи.

Фандъкова: Кмет на БСП бави пускането на готова детска градина в „Изгрев“

Фандъкова: Кмет на БСП бави пускането на готова детска градина в „Изгрев“

В районите на ДСБ и БСП има най-много забавяне…

Освен това предстои да приемем деца в новата сграда на детска градина във "Владая", а в "Манастирски ливади - запад" се събаря бившата сграда на фонд "13 века България" и там ще построим детска градина и училище, посочи още кметът.

По нейни думи в последните години броят на децата, които кандидатстват за детска градина, се увеличава непрекъснато. По тази причина освен ускорената програма за строителство се търсят и други възможности за увеличаване на местата.

Фандъкова обясни, че в петък се е срещнала с Асоциацията на предприемачите и напочни, че са били променени наредбите и се е разрешило при строителство на нови сгради да може да се изграждат детски градини на партерните етажи.

"Асоциацията има интерес към изграждането на такива детски градини. Поех ангажимент пред тях да облекчим максимално проектите и общината впоследствие да придобива такива детски ясли и градини", поясни тя.

Фандъкова и частният бизнес обединяват усилия за строежа на детски градини

Фандъкова и частният бизнес обединяват усилия за строежа на детски градини

Тази година ще бъдат построени 16 нови детски заведения

От асоциацията са поели ангажимент до дни да представят списък с обектите и инвеститорите, които проявяват интерес към изграждането на детски градини на партерни етажи в жилищни и други сгради.

Сред мерките за справяне с недостига на места кметът открои ускорено строителство и промяна в начина на компенсация от страна на държавата за родители, чиито деца не са приети.

Експертите работят, за да предложим промяна, за да може повече семейства да получат компенсация, увери Фандъкова.

По нейни данни в момента се строят 16 детски градини, а до края на годината ще започне изграждането на още 25 сгради, за които са осигурени средства на районните кметове.

В столична община неглежирали проблемите с приема в детските градини

В столична община неглежирали проблемите с приема в детските градини

На места няма достатъчно персонал, който да се грижи за децата, твърди родител