200 000 лв. глоба ще бъде наложена на фирмата "Трейс груп холд", ако се установи, че неин работник за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве. Това съобщи във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Причината е, че работник е заснет да чупи с чук на малки парчета част от жълтите павета на площад "Свети Александър Невски".

Пред bTV представител на фирмата изпълнител обясни, че вчера са извършвани локални ремонти за стабилизиране на отворените фуги, за които са използвани счупени и бракувани павета.

"Острите ръбове са оформяни, за да могат да влязат във фугите. Чупени са павета, които са взети с протокол и за които пише, че са негодни за употреба. Цяло паве не се е чупило", увери той.

След Графа, Шишков търси качествения ремонт и при жълтите павета

След Графа, Шишков търси качествения ремонт и при жълтите павета

Лабораторни проби и изпитвания предстои да бъдат направени

Фандъкова припомня, че през октомври миналата година вече е наложила санкция от 100 000 лв. за доказано умишлено чупене на цяло керамично паве от работник на фирмата.

Тя посочва, че налагането на максималния размер на санкцията е задължително при повторно нарушение и отбелязва, че през есента е поискала от изпълнителя допълнителни технически ръководители на обекта, както и инструктажи към работниците за работа с обекти, част от културно-историческото наследство на София.

Всички записи от видеонаблюдението на Столичната община в зоната вече са свалени. Те се преглеждат и е извършена проверка на място. Фандъкова ще подаде и сигнал до столичната полицияза изясняване на всички факти.

Случилото се ще бъде установено и няма да остане без последици, увери градоначалникът.

За жълтите павета с любов и политически искри, с експерименти и псувни

За жълтите павета с любов и политически искри, с експерименти и псувни

Министър Шишков и Йорданка Фандъкова направиха инспекция на ремонта на жълтите павета

Тя поясни, че санкциите се налагат за увреждане на културна ценност по Закона за устройство и застрояване на Столична община. Това е т.нар. Закон за София, в който санкциите за увреждане на културното наследство са в пъти по-високи от тези в Закона за културното наследство, налагани от държавата.

Пренареждането на жълтите павета по бул. "Цар Освободител", в участъка от бул. "Васил Левски" до БАН, е част от проекта за възстановяване на централната градска част. Площта му е под 1,5% от всички предвидени за ремонт площи в зоната, а стойността му по договор е 204 хил. лв. Заради установеното разместване на жълтите павета приемането на участъка е спряно, а разплащания за него от Столична община не са извършвани, посочва още Фандъкова.

Жълтите павета напуснаха ремонта

Жълтите павета напуснаха ремонта

Само седмица след края на ремонта в центъра на София