Около 2,5 млн.лв. са предназначени за зимно почистване до края на тази година. Това обяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА, след като посети базата фирмата, която ще обработва районите "Подуене", "Слатина" и "Изгрев".

Фандъкова обясни, че от бюджета за зимно почистване за тази година са били предвидени 20 млн. лева. От тях са били спестени средства, които са използвани за почистването на града през лятото. Бюджетът за 2017 г. също предвиждал да бъде 20 млн. лева.

Йорданка Фандъкова подчерта, че около 1,2 млн. лв. са неплатените средства на фирмите за снегопочистване през миналата зима. Тя подчерта, че изискванията към фирмите са строги и затова трябвало да внимават.

Кметицата е разпоредила на Столичния инспекторат да провери готовността за зимното почистване. Резултатите показали, че се разполага със 188 снегорина, 61 малогабаритни машини и резервна техника. През тази седмица инспекторатът е проверил всички седем фирми, ангажирани със снегопочистването. Фандъкова обясни, че по договорите изискването е за 157 снегорина. Фирмите обаче били задължени да имат готовност за допълнителна техника, в случай на обилни снеговалежи. Тя също била налична.

Фирмите разполагали с общо 33 000 тона смеси, с които са почистват града и общинските пътища. Всички камиони били снабдени с джипиеси.

На територията на Столична община работят общо 7 фирми. Те имат задължението да почистват общинските пътища. Щели да бъдат разположени на 68 точки в града, за започнат бързо работа в началото на снеговалежа.

Йорданка Фандъкова обясни, че както всяка година, приоритетно ще се чистят улиците с масов градски транспорт. Почистването ще се извършва непрекъснато до спиране на снеговалежа. При необходимост се възлагало и влизане в кварталните улици, като за целта са на разположение 61 малогабаритни машини. Те щели да могат да чистят също паркове, градини и площади.

Фандъкова подчерта, че Столична община и Агенция "Пътна инфраструктура" поддържат Околовръстния път. Пътната агенция щяла да почиства новите отсечки - Северна скоростна тангента и Западната дъга.