Иван Гешев обеща на жителите на село Осиково, Смолянско, че прокуратурата ще направи всичко възможно, за да защити правата им.

За разговора на главния прокурор Иван Гешев, говорителя му Сийка Милева и окръжния прокурор на Смолян Недко Симов с жителите на селото съобщава тази сутрин пресцентъра на прокуратурата. Разпространяват и снимки, след като вчера от ВАП съобщиха, че са образували проверка. Явно след това съобщение главния прокурор Иван Гешев е заминал веднага към селото.

"Прокуратурата не може да свърши всичко в тази държава. Всяка институция има определени правомощия, прокуратурата също. Но мога да гарантирам, че това, което зависи от нас, ще бъде направено, за да защитим правата ви", уверява възрастните хора Гешев.

Жалбата е подадена от жителите на с. Осиково към Върховна административна прокуратура (ВАП), след като от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е увеличила цената на водата.

Те недоумяват как и защо цената на водата е станала 3.29 лв на кубик, както и за начисляването на такса за обратните води, при положение, че до момента в селото не е изграждана канализация нито от община Девин, нито от ВиК-Смолян - има водопровод, който е изкопан на ръка от местните хора, водопроводът не е сменян, няма монтиран филтър за пречистване на водата, а довеждащият водопровод с разстояние от 5 км е по етернитови тръби и водата в селото е с много лошо качество.

Решението на КЕВР за увеличението на цената ще бъде атакувано от прокуратурата пред Административен съд София-град. "Съдът трябва да реши дали да отмени решението на КЕВР. В това производство участва прокурор от Софийска градска прокуратура. Поемам ангажимент, че случаят ще бъде изяснен", каза главният прокурор.

Възложена е проверка за качеството на водата, както и да се установи дали доставчикът на услугата е извършил необходимото, за да осигури на жителите на Осиково годна питейна вода.

Прокуратурата пита защо водата по етернитови тръби за Осиково е златна

Прокуратурата пита защо водата по етернитови тръби за Осиково е златна

ВиК-Смолян е проверяван от Върховна административна прокуратура