Жителите на столичния квартал "Хладилника" готвят протест срещу презастрояването на квартала. Той ще се проведе днес, 08.09.2022 г. от 18:30 часа.

Недоволство е породено от решение на Столичният общински съвет (СОС) от 21.07.2022 г., с което общински терен е превърнат в терен за строеж на жилищни сгради.

Жителите на кв. "Хладилника" смятат да блокират движението по ул. "Сребърна" и бул. "Черни връх, заявиха за News.bg организаторите на протеста. По думите на гражданите с активното съдействие на Столична община, общинското дружество "Пазари Изток" ЕАД се използва за продажба на общинска земя за строеж на апартаменти вместо за така необходимата социална инфраструктура - детски площадки, площадки за спорт, паркинг.

Жителите на столичния квартал изтъкват, че със строежа Столична община ще блокира временния път - единствения транспортен достъп към няколко сгради - за пожарни коли, линейки, хора с увреждания и др.

Протестът е насочен срещу презастрояването, липсата на социална инфраструктура, липсата на транспортен достъп и използването на общинските дружества като брокери на общинска земя.