Групата на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" - "Спаси София" в Столичния общински съвет (СОС) има ясен план за подобряване на условията на труд на работещите в системата на столичния градски транспорт, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

Общинските съветници от групата са провели днес среща по темата с представители на транспортните синдикати в София към КТ "Подкрепа", с които намериха много допирни точки по проблемите на служителите в транспорта. Припомняме, че след като в края на декември бе обявено началото на поетапни протестни действия на служителите от градския транспорт в цялата страна, среща с представители на синдикатите вчера проведоха и от "БСП за България".

По време на разговорите между ПП-ДБ-Спаси София и представители на КТ "Подкрепа" са обсъдени всички повдигнати въпроси по отношение на възнагражденията, кадровото обезпечаване и условията на труд в общинските транспортни дружества. Общинските съветници са представили цялостен пакет от мерки за подобряване на условията на труд и заплащане, както и възможностите за привличане на нови кадри.

"Размерът на възнагражденията е само един от компонентите, които привличат и задържат работещите. Ние считаме, че има необходимост от комплексни мерки за подобряване на работата в тази изключително важна за града ни система на транспортните оператори", коментира заяви Андрей Зографски.

Служители в градския транспорт в София готвят протест

Служители в градския транспорт в София готвят протест

Настояват за 30% по-високи заплати

Синдикалистите са набелязали най-важните въпроси за разрешаване, сред които са постоянният недостиг на кадри, многото часове извънреден труд, непредсказуемите графици на дежурствата, липсващото или недостатъчно работно облекло и необновяваното оборудване в гаражите. Общинските съветници са поели ангажимент след събиране на допълнителна информация да се търсят варианти за преодоляване на всеки от проблемите, за който за момента няма предвидено решение.

Според общинския съветник Бойко Димитров е необходим системен подход за подобряване на обществения транспорт в София, който да включва и сериозно подобряване на разписанията и скоростта на придвижване, така че да се постигне по-добро обслужване на гражданите без увеличаване на броя на транспортните средства и шофьорите.

След дискусията председателят на групата Борис Бонев пое ангажимент за постоянен диалог между общината и представителите на работещите. По думите му в лицето на съветниците на ПП-ДБ-Спаси София градският транспорт има свой съюзник и защитник, като в рамките на възможностите на Столична община и получаваната подкрепа от страна на държавата ще се работи за постигане на най-добрите условия за труд на работещите и за функциониране на общинските транспортни оператори.