И от администрацията на област Разград също обявиха заповед за бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на АЧС в Разградска област.

Според областният управител на Разград Гюнай Хюсмен обстановката се усложнява, а регионът е в окото на бурята - около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, което е достатъчно тревожен сигнал.

Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес, 24 юли, продължава до 30 юли включително.

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение
Обновена

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение

Предстои умъртвяване на всички животни

Според заповедта координацията по изпълнението й ще се извършва от директора на ОДБХ-Разград, от ОДМВР-Разград имат ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и да подпомагат ОДБХ-Разград с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в Област Разград. Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа "заден двор" стартират от община Исперих, целта е унищожаване на нерегистрираните животни.

Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

Припомняме, област Русе вчера обяви бедствено положение - там има две свинеферми, които са засегнати от болестта африканска чума.

Област Плевен също обяви бедствено положение днес.