От Инициативен комитет "Лозенец" отново се готвят за протестни действия заради небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". От сдружението настояват администрацията да поеме ролята си по закон и ако няма никакви действия от страна на ДНСК, МРРБ и Столична община, да излязат на протест и да накарат институциите да се задвижат, за да не се узаконява небостъргачът.

На пресконференция в БТА Никола Вапцаров от Инициативен комитет "Лозенец" заяви, че активно следят случая и настояват за премахването на строежа. През цялото време кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект арх. Здравко Здравков са имали за цел не да спазят обещанието си, а търсят всякакви възможни начини да узаконят строежа и да го докарат до край. Задкулисно са си търсили начини да осъществяват интересите на "Артекс", посочи Вапцаров.

"Артекс" няма да спрат от само себе си, а ще използват всяка стъпка, за да оправдаят бъдещите си действия, коментира той. ДНСК можело да издаде акт за премахване на незаконното строителство на база на констатацията, че разрешителното строеж е изтекло през 2017 г.

Настояват за събаряне на небостъргача "Златен век"

Настояват за събаряне на небостъргача "Златен век"

Върховния административен съд отказа да разгледа иск от страна на строителя "Артекс", че строежът е допустим

Вапцаров добави, че фактът за производството за спиране на незаконното строителство на сградата "Златен век" е вече прекратено. Законът за устройство на територията не предвижда узаконяване на незаконен строеж, посочи той. Веднъж констатирано, че има проблем със строителството - строителят ако реши да си построи и Айфеловата кула върху Златен век, пак ще е незаконно, изтъкна Вапцаров.

Той видя още натиск от страна на инвеститорите или страх от страна на администрацията затова, че не изпълнили закона до край. "Ноември месец 2017 г. строителното разрешение изтича и всичко построено след това е законно", категоричен бе Вапцаров.

Артекс вярва, че ще дострои законно "Златен век"

Артекс вярва, че ще дострои законно "Златен век"

Действия на ДНСК за спиране на строежа преди издаване на заповедта, ще доведат до нейната незаконосъобразност

News.bg припомня, че в събота арх. Иван Шишков, служебен министър на МРРБ, коментира казусът "Златен век", пред БНТ.

Според него проблемът трябва да се търси в общината, тъй като Подробният устройствен план е одобрен именно там.

Въпреки внесеният иск на кметът на Лозенец за изменение на плана, такъв не бе приет, коментира служебният министър. Сградата е построена, след като в разрешителното за строеж са направени две изменения, обясни архитектът.

От по-предишният директор на ДНСК, строежът бе спрян, но вече са факт удостоверенията за груб строеж, с които покупката на апартамент става възможна, заключи министърът.