"Опитваме се да строим от 2012 г., 4 пъти променяме проекта си основно, всяка промяна струва по 70 000 евро, 3 пъти правим частични промени, това са щети за фирмата ни." Това заяви пред bTV предприемачът в столичния район "Младост" Александър Лаков, във връзка със случая около ареста на бившата кметица на района Десислава Иванчева.

Гладна стачка започват двама поддръжници на Иванчева и Петрова

Гладна стачка започват двама поддръжници на Иванчева и Петрова

Среднощната проверка на Иванчева била мотив да я оставят в ареста

В края на месец март, преди да бъде задържана за вземане на подкуп, Десислава Иванчева е подала сигнал до прокуратурата със съмнения за фалшификация на документи за строителство. Става въпрос за преписка за строеж на 7-етажна сграда в частен имот с площ 1 512 кв. метра на ъгъла между ул. "Свето Преображение" и ул. "Д-р Атанас Москов" в жк "Младост 3".

Още през 2012 година имотът е влязъл в плана за застрояване на "Младост". На среща на Иванчева с инвеститорите обаче тя предложила на предприемачът и на собственика на имота теренът да бъде заменен с друг, който е собственост на "Софийски имоти".

"В един момент ние се срещаме с Иванчева и тя започва да ни заплашва. Всичко зависело от нея. Предложи ни да заменим с терен извън регулация", разказва свидетелката Елена Николова.

"Трябва да свалите част от застройката, за да не дразните гражданите на квартала." Това пък поискал бившият главен архитект на София Петър Диков.

Стана ясно още, че среща за въпросния строеж е проведена и със сегашния архитект на София Здравко Здравков.

сичко е изключително драматично. Не сме предлагали пари никога, но не строим", посочи пред телевизията друг бизнесмен и свидетел по случая Димитър Логофетов.

"Тя скри преписката от ДНСК, която позволява да сторим. Иванчева каза: Ако вие изобщо искате да строите, ще строите на друг имот, защото аз съм казала. Вие нищо не можете да ми направите. Какво ще ми направите, ще ме глобите ли? Не ми пука. Парите не са ми проблем", разказа предприемачът.

По думите му този разговор продължил и в помещение на Столичната община: "Показват ни се чертежи, които Иванчева няма от къде да притежава, показва ни се разработка - къде трябва да отидем, ако искаме въобще някога да строим."

Преписки са бавени, свидетелства настоящият кмет на „Младост“

Преписки са бавени, свидетелства настоящият кмет на „Младост“

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста

Ние сме инвеститори, а ни карат да се чувстваме като престъпници. Принуждавани сме да дарим имота си, ако искаме да строим.

Припомняме, Апелативният съд отказа да не пусне под домашен арест бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Делото продължава, като основен антагонист на Иванчева и Петрова е бизнесменът Александър Ваклин.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста, реши съдът

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста, реши съдът

Решението е на Специализирания апелативен съд