Гладна стачка започват двама от поддръжниците на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Това стана ясно от пост в социалната мрежа Фейсбук на страницата на Десислава Иванчева.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста, реши съдът

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста, реши съдът

Решението е на Специализирания апелативен съд

"Двама граждани ще започнат гладна стачка на палатки пред Съдебната палата с цел да покажат на управляващите, че каквито и физически репресии да упражняват, винаги ще има силни и смели мъже и жени, които да устояват. Могат да те осакатят физически, но не могат да отнемат това, което е вътре в теб", пише в поста.

Гладната стачка ще бъде след планирания тази вечер протест в подкрепа на Иванчева и Петрова.

Информацията за протеста идва малко след като бе дадена гласност на провелото се закрито заседание за обсъждане на мярката за неотклонение на Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Като аргументи за оставането на двете в ареста са изтъкнати свидетелски показания, че Иванчева не била загасила двигателя на служебния автомобил при задържането, а Петрова се съпротивлявала на конвоя.

Апелативният спецсъд изтъкнал и проверката, направена от Иванчева доста преди ареста й в строеж в район "Младост".

Припомняме, на 24 януари 2018 г. Иванчева установи, че на строежа на "Гранд каньон" в столичния район "Младост" тежкотоварни машини на турската компания "Гаранти Коза" вдигат шум след 22 часа, но нямат разрешение за това.

Според показанията на предприемача Дерменджиев двете влизали в чужд имот за проверка. "Касаело се за поведение на подсъдимите, демонстриращо поставяне над закона и безнаказаност", се казва в поста във ФБ.

Тогава Иванчева предложи да има и строителна полиция.

Решението на съда е мотивирано на базата на свидетелски показания, без никакви налични доказателства, че Иванчева и Петрова са искали подкуп (от Александър Ваклин - б.р.).

Поддръжниците на Иванчева смятат, че това определение на съда е постановено под политически натиск и цели упражняване на репресия върху двете обвиняеми. То не отговаря на фактическото положение по делото.

Не отговарят на истината и констатациите, че правоохраняващите органи са реагирали адекватно и своевременно при всяка възникнала за подсъдимите нужда от прегледи и лечение, пишат поддръжниците на Иванчева и Петрова.

Вчера, на 1 ноември, на Биляна Петрова й е станало много лошо и са извикали Бърза помощ. "Охраняващите лица не са се съобразили със становището на лекарите, че са необходими рентген и други изследвания в болнично заведение. Отговорено е близките да й донесат сироп за кашлица или нещо подобно", гласи информацията в социалната мрежа.

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район "Младост" като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

Същият ден - 18 април се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район "Младост" е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

На заседанието на Спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

На заседанието на Апелативния специализиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценят дали Иванчева да бъде отстранена, решиха да отпуснат на Иванчева и Петрова 3-дневен срок, така че двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били доста обемни, а чат от тях били и секретни.

Кметицата също така поиска на нейно място в община "Младост" да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи каузата "Зелен Младост".

Междувременно обаче стана ясно, че след двучасов дебат Столичният общински съвет е избрал именно Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

На 7 юни Специализираният апелативен съд окончателно отстрани Десислава Иванчева от кметския пост в район "Младост".

На 25 юни Десислава Иванчева бе приета в затворническата болница.

На 27 юни Състав на Специализирания наказателен съд остави в арестаИванчева. Аргументите на защитата бяха здравословните проблеми на задържаната - със щитовидната жлеза и хипофизата, както и наличието на микроаденом.

На 1 август Иванчева бе заведена в болница, окована във вериги и на краката. В информация, публикувана от Петър Кърджилов, се споменава, че Иванчева има тумор на хипофизата. Предишният ден и нейната бивша заместничка - Биляна Петрова, е посетила болнично заведение.

На 13 август се проведе протест пред Министерския съвет в защита на Иванчева.

На 13 септември уволнената районна кметица Десислава Иванчева зададе задочно въпроси към столичния кмет Йорданка Фандъкова дали е преместила строежите от междублоковите пространства в квартала.

Малко по-късно, на 16 октомври Иванчева заяви, че арестът е много по-тежък от затвора.

След това - на 18 октомври се появи информацията, че Иванчева и Петрова са пуснати под домашен арест, но до реалното изпълнение на това решение не се стигна.

На предишното заседание на Спецсъда по делото срещу Иванчева и Петрова настоящият кмет на столичния район "Младост" Румен Русев заяви, че преписки са бавени.

На 2 ноември Иванчева и Петрова бяха оставени в ареста с решение на Апелативния спецсъд.