Разработва се технология за изследване на две от веществата, с които преди 20 дни беше натровена водата на квартал "Пастир" в Генерал Тошево, съобщи БНР.

Изработването на нова методика се налага, след като стана ясно, че нито една лаборатория в България не може да направи необходимите изследвания.

Проблемът беше на срещата между министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и главния инженер на ВиК Добрич Павел Павлов.

В Генерал Тошево излизат с петиция заради спряната от половин месец вода

В Генерал Тошево излизат с петиция заради спряната от половин месец вода

Хората обвиняват РЗИ и ВиК-Добрич в неадекватност

За едно от веществата спироксамин ВиК Добрич вече доказа, че е под необходимия минимум според изискванията в Наредба №9.

Според инж. Павел Павлов за другите две търсени вещества - тебуконазол и протиоконазол обаче нямало методика за изследване никъде.

Павлов допълни, че в края на седмицата ще се вземе нова проба от водата в квартал "Пастир" и се очаква в началото на другата седмица водоподаването да бъде възстановено.

Напрежението в Генерал Тошево ескалира заради липсата на вода

Напрежението в Генерал Тошево ескалира заради липсата на вода

От десет дни тя е спряна заради излети опасни пестициди

Припомняме, забраната за ползване на водата за битови нужди и за пиене беше наложена на 25 април, след като се оказа, че във водопреносната мрежа са излети пестициди и хербициди.

След това прокуратурата в Добрич започна следствие по случая. Заради продължителната липса на вода обаче напрежението сред хората в квартала започна да ескалира.

По тази причина останалите на сухо над 400 жители подготвиха петиция, с която искат да сезират "всички държавни и общински институции, които имат пряка и косвена отговорност по настоящия проблем".

Продължава прочистването на водата в Генерал Тошево

Продължава прочистването на водата в Генерал Тошево

Забраната за употребата на вода за пиене и битови нужди остава