Кметът на Ловеч алармира министри и държавни институции за проблема с изтичащия амоняк в "Мелта-90" АД. Той настоява да бъдат предприети спешни и ефективни действия от страна на компетентните държавни институции с цел опазване живота и здравето на гражданите.

Във връзка с регистрирал сигнал в общината, относно мирис на амоняк в съседния на "Мелта-90" АД, гр. Ловеч жилищен квартал е направена проверка за хладилно-амонячната инсталация. В хода на проверката се установи, че съоръженията са с повишена опасност. Всички СПО са спрени от експлоатация.

В тази връзка от общината изразяват опасения, че не е задействан авариен план за действие на "Мелта-90" АД, гр. Ловеч в случай на инцидент.

Няма опасност за жителите на Ловеч след изтичане на амоняк

Няма опасност за жителите на Ловеч след изтичане на амоняк

С проблема са ангажирани всички компетентни институции

Писмото е алармирано до Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването, Държавна агенция "Национална сигурност", Григор Къшов, главен директор на главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор", Виктор Стойчев, областен управител на област Ловеч и до Окръжна прокуратура - Ловеч.

От общината припомнят, че още на 23 май 2022 г. кметът Корнелия Маринова поиска радикални действия на контролните органи и да бъде спряна от експлоатация инсталацията за охлаждане в ловешкото предприятие "Мелта-90" АД.