От близо 1200 км пътища на територията на област Бургас близо половината са планирани за ремонт в следващите две години. Това обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Той обаче изрази притеснението си от масовото обжалване на обявените обществени поръчки за текущ ремонт и поддържане и на тези за основен ремонт.

Всичките 7 обществени поръчки се обжалват. От тях шест са по 6-те района за планиране, а седмата е за текущо поддържане на автомагистралите. Обжалват се и двете обществени поръчки за основен ремонт, които са за избор на изпълнител на строително-монтажни работи. В момента се правят последни подготовки за пускане двупосочно на четирите ленти от кв. "Сарафово" по Северния обход, за да няма тапи и затруднения в трафика през лятото, съобщи още Караджов. Цялата отсечка ще е готова в края на октомври с всички разрешения за строеж и за ползване.

Той поясни, че вече са изплатени 55% от средствата към пътните фирми според решението на Народното събрание. Той се надява до края на следващата седмица да бъдат изплатени на 100%". Процедурата по разплащане се осъществява с няколко нива на контрол - вътрешен и през одобрение на всяка фактура от Министерството на финансите. Въпреки изчакването от 4-5 дни, няма недоволство от страна на пътно-строителните фирми.

Срутена постройка рани 10-годишно дете в Бургас

Срутена постройка рани 10-годишно дете в Бургас

Състоянието му е тежко

В отговор на въпрос дали е заварил пари в специалната сметка за изграждането на автомагистрала "Хемус", министърът каза, че когато е встъпил в длъжност по нея не е имало средства. Караджов увери, че при формирането на новия бюджет е взето решение, че когато казусът с инхаус процедурите бъде разрешен, средствата ще бъдат отпуснати от бюджета. "Пари в сметката ще има веднага, щом се реши проблемът с инхаус процедурите.

По тях не може да продължи да се строи, защото нямаме никакви строителни гаранции за магистралата. Тя се изгражда от частни фирми, които са пренаети от "Автомагистрали" ЕАД, но гаранцията я носи държавното дружество, т.е. всички ние. Ние си плащаме и ние си носим гаранцията, това не е добре", разясни Караджов. Той допълни, че всеки момент се очаква специалното юридическо становище за рисковете, които могат да се случат при евентуално прекратяване на договорите за инхаус.