Децата под 14 навършени години ще пътуват с безплатна карта в градския транспорт от 1 февруари 2024 г. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) на страницата си във "Фейсбук".

Припомняме, че решението за безплатно пътуване в градския транспорт в страната за деца до 14-годишна възраст с страната беше взето от Министерския съвет (МС) в края на миналата година.

Картата за деца под 14 г. за столичния обществен транспорт ще бъде електронна и ще е със снимка. Тя може да бъде получена във всеки обект на ЦГМ за издаване на превозни документи като се удостоверят с документи възрастта на детето и адресната регистрация на родителя по постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община.

Картите на децата на възраст между 7 и 10 години, които и към момента са безплатни, могат да бъдат удължени с един месец. След това трябва те да се заменят с новите превозни документ за деца от 7 до 14 г, които влизат в сила от 1 февруари.

Учениците над 14-годишна възраст, студентите и докторантите продължават да пътуват при досегашните условия до края на януари 2024 г. Те могат да заредят месечна карта за 15 лв. или годишна за 180 лева.

Картите на деца между 10 и 14 години могат да бъде заредени за един месец на цена от 15 лв. (за януари), а от февруари те ще могат да ползва безплатния превозен документ.

Новото в градския транспорт на София от 15 март

Новото в градския транспорт на София от 15 март

Предстои връщане на картата за една линия