Катуница се обърна към премиера Бойко Борисов с искане за отмяна на решението на Министерския съвет за добив на инертни материали в селото. Това стана с писмо, което изпрати днес председателят на Общинския съвет в Садово Атанас Телчаров.

В писмото Телчаров припомня категоричния резултат от провелия се преди близо месец местен референдум, в който гласуваха почти 50% от избирателите. 98% от гласувалите се обявиха против разкриването на концесионна площ за добив на инертни материали.

Темата е особено чувствителна за жителите на с. Катуница, защото през годините от добив на инертни материали са унищожени близо 2000 дка земеделски земи на селото. Наблюдава се спадане на подпочвените води, които са основен източник за напояване на земеделските култури в района.

БСП подкрепя Катуница срещу добива на инертни материали

БСП подкрепя Катуница срещу добива на инертни материали

Иска Министерският съвет да отмени разрешението за концесия

В началото на 90-те години след обществен натиск и блокиране на движението на машините на държавната фирма "Кариери" АД, дейността й в района бе преустановена, припомня Телчаров. Той е на мнение, че е притеснително, че след като тогава държавата вижда основание в исканията на гражданите, в днешно време продължават да се дават разрешения за разкриване на концесии.

Според него към настоящия момент е недопустимо разкриването на нови кариери, защото в ареала от с. Катуница до гр. Асеновград вече има 4 действащи.

Писмото завършва с уверението, че ако министерското решение бъде отменено, то това ще означава, че обществените интереси стоят над личния интерес на един човек или на една фирма.

Жители на пловдивски села протестират срещу добив на инертни материали

Жители на пловдивски села протестират срещу добив на инертни материали

Замърсен въздух, непрекъснат шум, разбита пътна инфраструктура

Заявява се и готовността на местните да защитават интереса си с всички възможни средства.

Писмото е придружено с подписки на народни представители, кметове в района и всички общински съветници в община Садово, които също настояват Министерският съвет да се съобрази с резултата от провелия се местен референдум и исканията на гражданите.