ПГ на "БСП за България" призовава Министерския съвет да отмени разрешението за концесия за добив на инертни материали в с. Катуница.

От левицата заявиха, че темата е особено чувствителна за българите от тази част на страната, защото през годините са унищожени почти 2000 дка земеделски земи, без обаче да е извършвана никаква рекултивация.

Според БСП незаконният добив в района продължава и в момента въпреки многото сигнали, а контролните органи си затварят очите за нарушенията.

Жители на пловдивски села протестират срещу добив на инертни материали

Жители на пловдивски села протестират срещу добив на инертни материали

Замърсен въздух, непрекъснат шум, разбита пътна инфраструктура

Това води до спадане на подпочвената вода, а тя е основен източник за напояване на селскостопанските култури в района. Наблизо се намират основните водоснабдявания на град Асеновград и село Катуница. Ако добивът на инертни материали на голяма дълбочина продължава, дебитът на сондажните кладенци може да намалее, твърдят от партията.

Депутатите от левицата обясняват, че наблизо се намират две бивши сметища и две действащи депа за отпадъци. В началото на 90-те години след обществен натиск и блокиране на движението на машините на държавната фирма "Кариери" АД, беше преустановена дейността й в района, припомнят от БСП. Те са на мнение, че е притеснително, че след като тогава държавата вижда основание в исканията на гражданите, в днешно време продължават да се дават разрешения за разкриване на концесии.

До момента в ареала от с. Катуница до гр. Асеновград има четири действащи кариери и е недопустимо разкриването на нови, категорични са от левицата.

Те напомнят, че наскоро беше проведен референдум в с. Катуница, който е красноречив - от 924 дадени гласа 904 жители са против разширяването на добива на инертни материали. Това са 98% от гласувалите, изтъкват от БСП.

Катуница ще гласува добива на инертни материали на референдум

Катуница ще гласува добива на инертни материали на референдум

Местното допитване е насрочено за 13 октомври