КЕВР назначи проверка за изясняване на случай за влошено качество на доставяната електрическа енергия на потребители в село Казичене и село Кривина, съобщиха от пресслужбата на енергийния регулатор.

Проверката на КЕВР е във връзка с различни публикации в медийното пространство, според които жителите на назованите населени места съобщават за некачествена услуга - електрозахранването в селата е било преустановявано многократно, а подаваните от абонатите жалби са оставали без резултат.

Всекидневни токови удари мъчат жителите на село Поликраище

Всекидневни токови удари мъчат жителите на село Поликраище

Жител отчел близо 1 000 токови удара в рамките на 40 дни

В писмо на председателя на КЕВР до ръководството на "ЧЕЗ Разпределение България", на чиято обслужвана територия е населеното място, регулаторът изисква дружеството да предостави анализ на причините за нарушеното електроснабдяване и в краткосрочен план да предприеме конкретни мерки за тяхното отстраняване.
Копия на писмото са изпратени до кметовете на двете села.

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ
Обновена

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ

Заплашва конкуренцията

За целите на започналата проверка електроразпределителното дружество трябва да монтира сертифицирани уреди за измерване качеството на доставяната електрическа енергия в точките на присъединяване на клиентите в Казичене и в Кривина за период не по-кратък от седем денонощия. На регулатора следва да бъде предоставена информация и за схемите на електрозахранването на имотите - подстанции, електропроводи средно напрежение, трафопостове и прилежащите им изводи от мрежа ниско напрежение. Справката трябва да включва и данни за всички ръчни и автоматични изключвания на съоръженията за едногодишен период, изготвена и проследима по данни от диспечерските дневници и дневниците за работа по съоръженията. КЕВР изисква "ЧЕЗ Разпределение България" да предостави и копия на всички жалби и сигнали срещу чести изключвания на напрежението и/или изгорели електрически уреди за двугодишен период, предшестващ проверката, както и отговорите на тези жалби. В доклада на дружеството до КЕВР трябва да бъде направена оценка на моментното състояние на съоръженията за електрозахранване на имотите и доказателства за изпълнени мероприятия за едногодишен период, предшестващ проверката, както и за дейностите по тяхното поддържане - копия на документи от обходи, огледи, становища, предписания, протоколи за извършени ремонти, просеки и др., доказващи спазването на приложимата нормативна уредба при тяхната експлоатация.

След получаване на цялостната документация от електроразпределителното дружество, КЕВР ще извърши анализ и при необходимост, в изпълнение на контролните си функции, ще назначи проверка на място, с цел да бъде установено изпълнението на лицензионните задължения на дружеството за осигуряване на качество на предоставяните услуги.

Ще се повиши ли енергийната бедност у нас с новите цени за топло и ток?

Ще се повиши ли енергийната бедност у нас с новите цени за топло и ток?

Софиянци ще бъдат най-силно засегнати от новите цени

При всички постъпващи сигнали на граждани за влошено качество на електрозахранването, в изпълнение на своята контролна дейност КЕВР и занапред ще използва в пълна степен законовите си правомощия за защита на правата на потребителите, посочват още от КЕВР.

От енергийния регулатор пишат и че категорично определят, че нарушеното електроснабдяване накърнява техните права, нарушава нормалния им ритъм на живот и може до доведе до материални щети за тях, както и до неприемливи социални и здравни рискове. В тази връзка КЕВР ще изисква енергийните дружества да изпълняват стриктно задълженията си по техните Общи условия за предоставяне на надеждна, непрекъсваема и качествена енергийна услуга на техните абонати.

Парното скача със 7%, токът - с 2%
Обновена

Парното скача със 7%, токът - с 2%

За крайните потребители на природен газ увеличението е в рамките на 6.5%