В Банско все още има много туристи - чуждестранни и български, които трябва да бъдат извозени от града под конвой на МВР. Това каза кметът на Банско Иван Кадев пред БНТ.

Той призова туроператорите и собствениците и управители на хотели в градчето да "бъдат така добри да създадат необходимата организация и да намерят начин и превоз за туристите си и да ги изведат от Банско до летището". Имало туристи от различни страни - Русия, Англия.

Градът и жителите му изпълняват стриктно заповедта на Министерството на здравеопазването за поставената карантина, категоричен бе кметът.

Банско под блокада - две седмици карантина

Банско под блокада - две седмици карантина

Забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица

Кадев обясни, че в града няма нужда от паника - има достатъчно лекари, аптеки, лекарства и доставката на храна по магазините е организирана.

"Считам, че мерките са необходими, може би малко закъснели", коментира още кметът на Банско.

Неговото мнение е, че кризата ще се отрази на града, но след като отмине, Банско ще е дестинация номер 1 и в България, и на Балканите.

80 британски туристи пристигнаха от Банско в София

80 британски туристи пристигнаха от Банско в София

Настанени са в хотел, докато бъде организиран чартърен полет...

Припомняме, вчера оперативният щаб реши Банско да бъде поставен под карантина две седмици.

Ден по-рано ски зоната в Банско и другите два основни зимни курорта у нас -  Боровец и Пампорово, беше затворенаПричината за мярката беше, че сред потвърдените случаи на коронавирус бе този на 9-годишно дете от Англия в Банско. По-късно пък стана ясно, че в Троян е регистриран първи случай на коронавирус, като заразеният е мъж, работил като ски учител в Банско.