Столицата може да остане без градски транспорт по Коледа. За това предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на Нова телевизия.

Секторът е готов за ефективни стачни действия в София с искане за по-високи заплати.

Днес ресорната комисия в парламента гледа Бюджета за 2024 г. Ако няма решение за поисканите средства за увеличение на заплатите в градския транспорт, има голяма решимост за ефективни стачни действия преди Коледа, обясни Димитров.

Подобни искания имат и заети в сферата на здравеопазването, служители на Агенция "Пътна инфраструктура" и на тази за борба с градушките. "Тези 450-500 милиона, които са ни необходими за всички тези системи, са възможни на фона на 81-милиардния бюджет", смята синдикалистът. Утрешният протест е знак за това, че не сме съгласни със случващото се - не са заложени пари в план-сметката за тези сектори, посочи Димитров.

Той увери, че целта не е да бъде свалено правителството, а да се договорят увеличения на възнагражденията в засегнатите сфери.

Текат преговори за увеличението на заплатите на работещите в столичния градски транспорт

Текат преговори за увеличението на заплатите на работещите в столичния градски транспорт

Кметът на София Васил Терзиев ще разговаря с Асен Василев

В понеделник, 18 декември, КНСБ и нейните основни членове ще проведат протестен митинг и протестно автошествие в София под надслов "За по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и ясно и сигурно енергийно бъдеще на България".

Митингът ще започне в 10 часа до сградата на Народното събрание от страната на площад "Княз Александър I". В 11 часа ще започне протестно автошествие по централни столични булеварди и улици.

"Най-вероятно за 2 часа София ще бъде блокирана. Очакват се поне 1000 автомобила", допълни президентът на КНСБ.

Той посочи, че вторият акцент на протеста утре са нерешените проблеми в енергийния сектор. Те продължават както по отношение на въгледобива, така и в системата на НЕК и другите държавни дружества.

Служители в градския транспорт от цялата страна започват протестни действия

Служители в градския транспорт от цялата страна започват протестни действия

Те настояват за повишаване на трудовите възнаграждения