Пътят при Владая е отворен, по магистрала „Хемус" движението е нормално, а по „Тракия" към 15,10 ч. трафикът в двете посоки е възстановен.

Проходът „Шипка" в 16.15 часа е отворен, в „Хаимбоаз" се изтеглят заседнали тирове, съобщават от пресцентъра на пътната агенция.

Инж. Дончо Атанасов  - директор дирекция „Оперативен контрол и управление на риска" в НАПИ, уточня, че пътят при Владая е опесъчен и изчистен.
По негови думи обаче, не е добра синхронизацията на работата с КАТ.

Затрудненията от сутринта идват от тежкотоварните автомобили - поради тяхната неготовност за движение в зимни условия.
Към момента движението е възстановено и няма проблеми с трафика, но тировете се спират.

На Владая пътната агенция е извършила сериозен ремонт, хоризонталанта маркировка е обновена.
Всичко в прохода, което е по силите на агенцията, е направено. Обстановката е усложнена, но е установен контрол над движението, коментира Атанасов.

Неготовността на тежкотоварните автомобили за движение в зимни условия стана причина и за усложнения в трафика по АМ „Тракия", при Вакарел.

Закъсалите автомобили по автомагистрала "Тракия" масово са били с летни гуми и се е наложило много от тях да бъдат избутвани на ръка, за да се осигури достъп на снегопочистващата техника за разчистване на платното.

Към 15.10 ч. по данни на директора на Областно пътно управление - София тирът, станал причина за „запушване" на движението, е изтеглен в аварийната лента.
Трафикът при Вакарел е възстановен в двете посоки. МПС следва да се движат с намалена скорост.

По данни на ОПУ - Стара Загора от 15,30 ч. от двете страни на прохода „Шипка" има заседнали тирове.
След като бяха предприети операции  по изтеглянето им до върха, движението през  прохода „Шипка" беше възстановено в 16.15 часа.

Също по данни на ОПУ - Стара Загора към 15,50 ч. започна спирането на автомобили при Гурково в „Хаимбоаз" за коло 1 час, тъй като от страната на ОПУ - Велико Търново има автомобили влезли в прохода с летни гуми.

По информация на директора на ОПУ - Велико Търново водачите не спазват указанията на контролните органи, което е довело да образуването на вериги от автомобили.

До 17 часа днес в София са станали 135 леки пътни произшествия и 2 тежки катастрофи. Ранени са двама души, които са откарани в болница.

По последна информация директорът на ОПУ - Стара Загора инж. Динко Георгиев прави проверка по Подбалканската линия в участъка Казанлък-Карлово. 
Ще се провери почистването на пътя, организацията на движение и защо не се спазва наредбата тежкотоварните автомобили да не преминават през прохода "Шипка".

Към 16.45 часа информацията подадена от ОПУ - Велико Търново е, че проходът Хаинбоаз се почиства и до няколко минути движението през него ще бъде нормализирано.

Снеговалежът в София е спрял. По направлението за Сливница, където имаше също проблеми товарните автомобили се пропускат постепенно като леките автомобили се движат.

По направлението от Ябланица към Плевен в с. Петревене се е получило забавяне на движението, защото товарен автомобил, който се е поднесъл е изсипал товара на платното и сега се разчиства.

Времето в планините е много лошо. Температурите са под нулата. Има големи снегонавявания.
На Витоша пътищата към „Алеко" и „Златните мостове" не са почистени, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Влаковете в страната се движат по график, съобщиха от БДЖ. На летище - София също няма проблеми. Самолетите излитат и кацат нормално.

Силният вятър и сняг примесен с дъжд тази сутрин затрудни движението по първокласния път Е 79. По Кресненското дефиле има паднали камъни по пътната настилка.

Мокрите и хлъзгави пътища в Благоевградско причиниха няколко леки катастрофи без жертви. Сняг вали в общините Благоевград, Симитли, Разлог и Банско. Няма информация за задръствания през прохода "Предела".

През почивните и празнични дни са въведени временни ограничения за движението на товарни автомобили по пътя между град Мелник и Рожен.

Снеговалежът в Кюстендилско намалява, обилно вали само в Конявската планина. Главният път София - Скопие и другите пътища в района са проходими, където е необходимо работят снегопочивстващи машини и техника. 

Два автобуса с пътници са се завъртели на хлъзгави пътища. Единият е в района на Радомир след Конявската планина, а другият на изхода на кюстендилското село Соволяно. При двата инцидента няма пострадали хора.

Имало е закъсали автомобили на пътя Дупница - София при село Дяково, но там вече е почистено и отворено за движение.